1. ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΝΑ
Η ποικιλία των διαφόρων αυτών κρουστών οργάνων είναι μεγάλη. Κάθε τύπος διαφέρει τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα, καθώς και στην ύλη που είναι καμωμένος, γι'αυτό υπάρχουν διάφορα ονόματα, όπως νταούλι, τύμπανο, ταμπούρλο κ.τ.λ. Οι βάσεις είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή μέταλλο και η μία ή οι δύο όψεις καλύπτονται από δέρματα ζώων. Το νταούλι κρούεται με μια ψιλή βέργα που κρατούν στο δεξί χέρι και με μια πολύ χοντρότερη που κρατούν στο αριστερό.
2. ΤΑΡΑΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΕΡΛΕΚΙΑ
Η ταραμπούκα είναι πήλινη στάμνα, ανοιχτή στο στόμιο και σκεπασμένη στον πάτο, που έχει αφαιρεθεί, με τεντωμένο δέρμα κατσίκας.
3. ΝΤΕΦΙΑ
Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ντεφιών, από 20-40 εκ. Το σχήμα τους είναι σαν ένα κόσκινο, σκεπασμένο από τη μια μεριά με πετσί. Το ντέφι στην Ανατολική Μακεδονία λέγεται νταϊρές.
Δ. ΨΕΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΑ
- Εκτός από τα γνωστά μουσικά όργανα, ο λαός μεταχειρίζεται για την ψυχαγωγία του, από έλλειψη πραγματικών οργάνων, και άλλα αντικείμενα, με τα οποία μιμείται τους ήχους διαφόρων οργάνων, όπως φύλλα δέντρων, λέπια ψαριών, χτένες, τσιγαρόχαρτο κ.α. Στην Ελλάδα υπάρχουν και σήμερα μερικοί μουσικοί που τοποθετώντας μεταξύ των χειλιών τους φύλλα απιδιάς, ακακίας, πορτοκαλιάς κ.α. κατορθώνουν να παίζουν διάφορους χορούς και τραγούδια μιμούμενοι τον ήχο του κλαρίνου.
- Στην Μυτιλήνη, από έλλειψη ταραμπούκας, μεταχειρίζονται έναν άδειο γκαζοτενεκέ.
- Οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας, για να κρατούν το ρυθμό του χορού, μεταχειρίζονται δύο ξύλινα κουτάλια.
- Υπάρχουν άτομα που μιμούνται διάφορα όργανα με το σφύριγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου