Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ κ. ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ





Πριν δύο χρόνια είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να πάρω συνέντευξη από την κ. Δόμνα Σαμίου! Πραγματικά εκείνη την μέρα κατάλαβα την μεγάλη προσφορά της κ. Σαμίου στον τόπο μας. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στη δημοτική μουσική και έχει προσφέρει ένα, ειλικρινά, αξιόλογο, τεράστιο έργο, που θα πρέπει όλοι μας να το διατηρήσουμε και να το διαδώσουμε.





1) κ.Σαμίου τι ήταν αυτό που σας έκανε να αχοληθείτε με τη δημοτική μουσική;


Εγώ ασχολήθηκα με αυτά γιατί μου άρεσε η βυζαντινή μουσική και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι. Από παιδί πήγαινα στην εκκλησία με τον πατέρα μου και μου άρεσε αυτό που άκουγα χωρίς να ξέρω ακριβώς τι άκουγα. Σιγά-σιγά με το δάσκαλό μου το Σίμωνα Καρρά έμαθα πολλά τραγούδια και ξεκίνησα να τραγουδώ.


2) Γιατί σήμερα το δημοτικό τραγούδι δεν ακούγεται από την τηλεόραση;


Αυτό θέλει πολλή συζήτηση. Τα ιδιωτικά κανάλια και η κρατική τηλεόραση σπάνια βάζουν δημοτικά τραγούδια. Αλλά και στο ραδιόφωνο πολύ σπάνια θα ακούσετε τέτοια μουσική. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς τους μουσικούς ούτε από τον κόσμο αλλά από τους υπεύθυνους των καναλιών. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μία ξενομανία.


3) Πιστεύετε πως η παραδοσιακή μουσική θα έχει καλή πορεία στο μέλλον;



Λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, άδειασαν τα χωριά μας και έτσι οι άνθρωποι άφησαν τα έθιμα τους . Τώρα ακούμε δημοτικά τραγούδια στις συναυλίες. Στα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια τα παιδιά μαθαίνουν βυζαντινή μουσική, βυζαντινά όργανα και τραγούδια. Έτσι λοιπόν υπάρχει μία αισιοδοξία από αυτά.



4) Έχετε δώσει πολλές συναυλίες. Ποια από ατές σας άρεσε περισσότερο;


Όλες τις συναυλίες που δίνω τις χαίρομαι. Στο Ηρώδειο ήταν πραγματικά για μένα ένα μεγάλο γεγονός. Στο Μέγαρο Μουσικής μου έκαναν ένα αφιέρωμα το 1998 και αυτή τη συναυλία την ηχογραφήσαμε και βγάλαμε ένα C.D. με τίτλο ''Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής''. Στο Νεστόριο, στο RIVER PARTY, έδωσα συναυλία με κοινό παιδιά από όλη την Ελλάδα. Έχω πάει στη Β. Αμερική, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όλη την Ευρώπη.


5) Μιλήστε μας για το σύλλογο που έχετε ιδρύσει.


Η δραστηριότητα του συλλόγου είναι να βγάζει τραγούδια όχι με επώνυμες εταιρίες αλλά αυτά που θέλω εγώ. Δίσκοι θεματικοί όπως Μικρασιάτικα, της ξενιτιάς, τα αποκριάτικα, του Πάσχα κ.λ.π. Πέρσυ έβγαλα τα τραγούδια της κυρα-Θάλασσας.



6) Πόσο ευκολο είναι για ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική σήμερα;


Ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί μπορεί να ακολουθήσει τα Μουσικά Γυμνάσια και τα Λύκεια. Επίσης μπορεί να πάει και στη σχολή του Σίμωνα Καρρά. Εγώ δίδασκα στο Μουσείο Λαικών οργάνων.

7) Θα ήθελα να κλείσουμε κάνοντας μια ευχή.


Ευχή, πρώτα απ' όλα υγεία για όλους τους ανθρώπους και δεύτερον ειρήνη και δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο.

5 σχόλια:

  1. Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ
    ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ SITE ΣΑΣ!! ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!!! ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ FAN, ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ (ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ)ΑΓΝΟΟΥΝ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ!!!ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Grand Mondial Casino, Paris - Mapyro
    Grand 안성 출장마사지 Mondial 김천 출장샵 is a racetrack located on the famous French Riviera in Monaco. It is an 의정부 출장샵 ideal destination for 포천 출장안마 the next 하남 출장마사지 race if you

    ΑπάντησηΔιαγραφή