Τρίτη 3 Ιουλίου 2007




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ
Κ. ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Μουσικό



Ένας από τους μεγαλύτερους λαουτιέρηδες της Ελλάδας.


1. Ποια τραγούδια ακούγονται στη Μακεδονία;

Στην Ανατολικά Μακεδονία συρτά. Ενώ στην Δυτική Μακεδονία ακούγονται πολλοί τοπικοί ρυθμοί, όπως Λεβέντικος, Μίρκα, Καστοριανός, Ράικο, Παρτάλος, Μιζαμικος, Κυρ Μαρία και ζουρνάδες. Στην Χαλκιδική ακούγονται καρσιλαμάδες και συρτοί επηρεασμένοι από τους πρόσφυγες της Μικρά Ασίας.

2. Ποια μουσικά όργανα τα συνοδεύουν;

Κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά(νταούλι, τουμπερλέκι), ζουρνάς και χάλκινα όργανα(τρομπόνι, κορνέτα και σαξόφωνο).

3. Ποιοι μουσικοί από την Μακεδονία ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή μουσική;

Από τους σημαντικότερους είναι: στο τραγούδι Νίτσα Τσίτρα, Ξανθίππη Καραθανάση, Γιώργος μπαγιώρκης και Δασκαλούδης. Στο κλαρίνο Μανώλης Παπαγεωργίου, Θανάση Σέρκος και Αντώνης Ζώρας. Στα κρουστά Γιώργος και Γιάννης Γευγελής. Επίσης Γευγελής Χρήστος και Βαγγέλης Ψαθάς (ζουρνάς), Γκιουλέκας Χρήστος βιολί.

4. Υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική;

Υπάρχουν ειδικά στην Μακεδονία, γιατί ο τόπος χαρακτηρίζεται από ειδικά ακούσματα και οι ντόπιοι δεν ξεχνούν τα έθιμά τους.

5. Εσείς πότε αρχίσατε να ασχολείσθε με την παράδοση;

Ασχολούμαι με την παράδοση τα τελευταία 30 χρόνια. Το λαούτο το έμαθα από πολύ μικρός και μαζί με τον αδερφό μου που έπαιζε κλαρίνο είχαμε την δικά μας μουσικά κομπανία. Μέχρι το 1985 ήμουν μέλος της ορχήστρας στο θέατρο της Δόρας Στράτου. Μετά συνεργάστηκα με πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής μουσικής. Έλαβα μέρους σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλές δισκογραφικές δουλειές



6. Ποιο είναι το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής κατά την γνώμη σας;

Θα θελα να πιστεύω ότι η παραδοσιακή μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει μια και είναι γέννημα του λαού μας, του ΄΄ίδιου μας του εαυτού και μας εκφράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου